Ontstoken haarzakjes, talgklieren en zweetklieren (hidradenitis)
In het kort
Bij hydradenitis heeft u last van terugkerende ontstekingen van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren. In het begin stadium van de ontsteking lijken de bulten op acne en zijn deze erg pijnlijk. Hierna kunnen ze groter en dieper worden en zelfs openbarsten, waarbij pus en talg vrijkomen.Bij hydradenitis heeft u last van terugkerende ontstekingen van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren. Deze ontstekingen komen voornamelijk voor in de oksels en liezen, maar kunnen zich ook uitbreiden naar bijvoorbeeld de schaamstreek, de benen, achter de oren of onder de borsten. In het begin stadium van de ontsteking lijken de bulten op acne en zijn deze erg pijnlijk. Hierna kunnen ze groter en dieper worden en zelfs openbarsten, met het vrijkomen van pus en talg als gevolg.
De ontsteking begint doordat de opening van een haarzakje verstopt raakt. Doordat het haarzakje aan de binnenkant bekleed is met huidcellen en deze huidschilfers op een gegeven moment niet meer goed het haarzakje kunnen verlaten, zal het haarzakje kapotgaan. Talg, bacteriën en huidcellen komen dan onderin de huid terecht en leiden tot een abces. Omdat de ophoping ergens eruit moet, ontstaan er cysten en sinussen en gaat de huid dus ontsteken.
Het is niet duidelijk wat de oorzaak precies is voor ontstoken haarzakjes, talgklieren en zweetklieren. Wel is bekend dat de volgende factoren een ongunstige invloed hebben op deze ontstekingen:
- Erfelijkheid
- Roken
- Overgewicht
- Zweten
- Warmte
- Stress
U kunt ontstoken haarzakjes, talgklieren en zweetklieren herkennen aan:
- Een kleine zwelling die rood of paars kleurt en pijnlijk en warm aanvoelt. In eerste instantie lijkt deze zwelling op een beginnende puist.
- De zwelling groeit en er kan een holte ontstaan waar pus in zit
- De zwelling opent en er kan pus uit de holte komen
- Een onaangename geur van de pus
- De zwellingen komen regelmatig voor op dezelfde of andere plekken
Het is vaak lastig om deze aandoening te onderscheiden van andere huidaandoeningen, maar de volgende drie kenmerken kunnen de aandoening onderscheiden:
- Er is sprake van diep gelegen bulten en/of een toename van de hoeveelheid bindweefsel
- De bulten komen voornamelijk voor op plekken zoals de liezen en oksels
- De bulten komen (regelmatig) terug
Hydradenitis is niet te genezen maar wel te behandelen. Om het proces te bevorderen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Raak de bulten niet aan en vermijd krabben of drukken op de bulten
- Draag kleding die niet strak zit of schuurt op de huid en kies voor stoffen die luchtig zijn, zoals katoen of linnen
- Stop met roken als u rookt
- Was uw lichaam dagelijks met water en zeep en zorg ervoor dat u zichzelf goed afspoelt en afdroogt, zodat er geen zeepresten op uw lichaam achterblijven
- Probeer af te vallen als u te zwaar bent
- Neem een pijnstiller, zoals paracetamol, als u veel last heeft van pijnklachten
Een behandeling voor een ontstoken haarzakje, talgklier of zweetklier bestaan uit een sneetje, die uw huisarts maakt in de zwelling om zo het pus eruit te laten lopen. Vervolgens blijft de opening open zodat het pus er helemaal uit kan lopen. Hierna is het van belang dat u de wond dagelijks schoonmaakt met lauwwarm water. De wond geneest uit zichzelf als al het pus eruit is.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende situaties:
- U heeft last van een zwelling onder uw huid en deze doet erg pijn of hier staat veel spanning op
- U slikt een antibioticakuur voor de ontsteking, maar u heeft na 2 dagen nog geen verbetering gezien, de klachten verergeren of u heeft last van bijwerkingen
- U voelt zich onzeker door de huidaandoening